In dit artikel gaan we 2 Windows 2012 domain controllers aanmaken en koppelen. Eerst zetten we 1 domain controller op, en daarna koppelen wij de tweede aan de eerste. Uiteraard is dit geheel tegen de regels van Microsoft in, die schrijft voor dat er 1 fysieke domain controller moet zijn, en 1 virtuele. Dus geen garanties in dit artikel, ik denk dat het wel gaat werken.

 1. Klik in de server manager op Manage --> Add Roles and Features. 2. Er verschijnt een Add Roles and Features wizard, klik op Next >.


 3. Kies het installatie type, Selecteer Role-based or feature-based installation, klik op Next>.


 4. Selecter bij Server selection voor de Server waar je de roles op wilt installeren. Aangezien dit de eerste domain controller is die wij gaan opzetten in het netwerk, is er maar 1. Klik op Next>.


 5. Bij het onderdeel Server Roles, selecteer Active Directory Domain Services.


 6. Zodra je het vinkje hebt aangevinkt komt er een popup met de melding dat er een aantal Features geinstalleert moeten worden, dit willen wij en zorg ook dat het vinkje Include management tools aan staat. Klik op de knop Add Features.


 7. Active Directory Domain Services is nu geselecteerd, klik op Next>.


 8. In het onderdeel Features klikken wij op Next>.

  Opmerking: je ziet nu ook een vinkje staan bij Group Policy Management.

 9. Bij het onderdeel AD DS staat een opmerking dat de best practise is om minimaal 2 domain controllers te installeren, dat is dna ook het plan. Klik op Next.


 10. Als laatste stap van de installatie voor de domain controller rollen, zetten we het vinkje: Restart the destination server automaticly if required aan. Er volgt direct een popup, geef als antwoord Yes.

  Opmerking: mocht deze server actief gebruikt worden, denk dan goed na over het moment dat je deze domein controller functies gaat toevoegen aan de server.

 11. Bij het de bevestiging van de installatie van de domain controller rollen en features, klik op Install.


 12. Wacht tot het balke vol is gelopen.


 13. En wacht geduldig.


 14.  Installatie geslaagd, klik op Close. 15. Rechtsboven in de server manager is er een uitroep teken verschenen, een waarschuwing. Klik hier op, in het menu dat daar uitrolt is te zien dat de feature installation (en ook de rollen installatie) is gelukt. Daarboven staat een linkje, klik op het linkje: Promote this server to a domain controller.


 16. Er verschijnt een wizard Active Directory Domain Services Configuration Wizard, selecteer het bolletje Add a new forest en voer een korte naam in, in mijn geval TS001, klik op Next>.

  Opmerking: Zorg er voor dat de domain naam niet langer wordt dan 8 tekens, ik voorspel dat langere namen een probleem kunnen vormen in de toekomst.

 17. Dit is de fout die ik altijd, maar, ik vergeet er .local voor te zetten, er verschijnt een foutmelding die dit aan geeft.
 18. We voegen achter TS001 .local toe en klikken op Next.


 19. Ik kies hier voor een windows 2012 Forest Functional level.


 20. Voor Domain Functional level kiezen we ook Windows 2012.


 21.  We zijn nu aangekomen bij het wachtwoord om in de restore modus te komen voor de active directory. "Type the Directory Services Mode (DSRM). Zorg dat dit wachtwoord anders s dan alle andere. Klik op Next.
 22.  Er wordt een waarschuwing gegeven over de DNS Server, deze negeren wij, de DNS Server installeren wij later. Klik op Next. 23.  De Netbios naam, is bijna hetzelfde als wij iets verder terug hebben opgegeven, maar dan zonder .local er achter. Klik op Next.