Article Index

Voorwoord

Sinds FreeBSD 9.x is het mogelijk om direct te installeren op een encrypted partitie, ik ga hier beschrijven hoe je dat stap voor stap doet.

Ik gebruik geli encryptie al sinds FreebSD 6.2, en er is veel veranderd. In de vroege dagen moest ik eerst het systeem installeren op een aparte harde schijf, daar FreeBSD op installeren, dan daar van booten. Normaal en encrypted partitie aanmaken op de harde schijf die ik zou gaan gebruiken, en vervolgens de losse harde schijf los koppelen in de hoop dat de be-oogte harde schijf goed zou functioneren.

Dit varkentje is toch iets groter geworden dan ik dacht. Ik ben uitgegaan van de Highpoint Rocketraid 2740 en dat was een verkeerde keuze. Ik heb 4 Highpoint controllers gehad en werkte alle 4 uitmuntend, maar dit model niet. Uiteindelijk heb ik deze terug gestuurd en heb ik mijn machine met 2x Perc H310 uitgeurst met IT firmware zodat ik dit met ZFS kan gebruiken. En heb de onboard raid controller gebruikt met 2 sas harde schijven.

Eindelijk heb ik ook gezien dat SAS echt het verschil maakt, eerst heb ik dit op Sata schijven gezet maar dit was beduidend trager met kleine bestandjes. En het OS werkt natuurlijk met een enorme hoeveelheid kleine bestandjes.

SSD vond ik nog even iets te duur, maar dat komt wel in mijn volgende project.

 

 

Na alle ophef over het Bash Lek heb ik besloten om FreeBSD 10.1 te installeren omdat die uit is gekomen na bash. Tevens heb ik ook gelezen dat deze versie een verbeterde ZFS ondersteuning heeft waardoor ZFS sneller werkt.

Als klap op de vuurpijl kwam ik er ook achter dat mijn OS drive verplaatst en dit heeft mij aan het denken gezet, dit kan dus ook gebeuren met mijn zfs drive's! Dus hier moeten we ook labels voor inrichten.